Oplossingen voor slechte slapers

Oplossingen voor slechte slapers

1 op de 10 Nederlanders slaap minder lang dan ze willen en meer dan 40% van de volwassenen zegt dat hun dagelijkse leven wordt verstoord door slecht slapen. Schrikbarende cijfers, zeker als je weet dat een goede nachtrust van belang is om de volgende dag energiek op te staan. Slaap herstelt namelijk je lichaam en geest, waardoor je de volgende dag alerter, creatiever en socialer bent. Waarom de een als een blok in de slaap valt en de ander urenlang ligt te draaien in bed, valt moeilijk te zeggen. Hoe we ’s nachts slapen is namelijk afhankelijk van veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan je slaapomgeving, maar ook aan je mentale en fysieke gezondheid. En dat maakt het meteen ook zo lastig om met een passende oplossing te komen.

Tips om beter te slapen

Slaap je slecht? Hopelijk raak je door een van deze tips voortaan snel in dromenland!

  1. Regelmaat en ritme
    Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en zet ook je wekker elke dag op hetzelfde tijdstip. Je lichaam went zo aan je slaapritme en past zich daarop aan.
  2. Slaap met sokken
    Wist je dat warme voeten kunnen zorgen voor een diepere slaap? Door met sokken aan te slapen weet je zeker dat je voeten warm blijven gedurende de nacht.
  3. Wel of geen dutje?
    Met overdag een dutje doen is niets mis. Maar maak wel een bewuste keuze over ’s middags slapen. Heb je het dutje écht nodig of doe je het meer uit gewoonte? Blijk je een dutje nodig te hebben zorg er dan voor dat je vóór drie uur ’s middags weer wakker bent. Zo zorg je ervoor dat je ook ’s avonds nog voldoende slaap hebt.
  4. Dwing jezelf niet
    Dwing jezelf niet om te slapen, dat werkt alleen maar averechts. Kun je de slaap niet vatten? Besef dan dat rustig liggen in een donkere kamer er óók voor zorgt dat je uitrust. Dat geeft meteen een prettiger gevoel!
  5. Gebruik een notitieblok
    Pieker je veel, bedenk je in bed altijd wat je morgen nog moet doen of komen er ’s avonds laat vaak de beste ideeën bij je naar boven? Leg dan een notitieblok op je nachtkastje en schrijf alles wat je wakker houdt van je af. Dat zorgt voor een leeg hoofd en daarmee meer kans op een goede nachtrust.
  6. Trucs om sneller in slaap te vallen
    Zorg dat je minstens een uur voordat je naar bed gaat niet meer op een scherm (tv, telefoon) kijkt. Probeer te ontspannen als je in bed ligt (luister naar rustgevende muziek, laat los waar je geen invloed over hebt of denk aan leuke dingen). Het eeuwenoude schaapjes tellen wil ook nog weleens werken en het insmeren van je lichaam met een geurende olie of lotion zorgt ervoor dat je afschakelt. Verder zijn er ook ontzettend veel technieken uit de mindfulness die ideaal zijn om snel in te slapen.
  7. Slaapkamer
    Ook je slaapkamer heeft invloed op je nachtrust. Kies je voor blauwe of groene tinten op de muur? Dan creëer je een relaxte en rustige sfeer. Zorg dat het niet te warm is als je gaat slapen; de ideale slaapkamertemperatuur is 16 tot 18 graden. Zet de verwarming dus uit en de raam open. En slaap je met een partner? Kies dan voor twee aparte matrassen in plaats van één tweepersoonsmatras. Zo kun je allebei kiezen voor het matras dat het beste bij je lichaam past.

Word ook lid van Groene Kruis Ledenorganisatie

Gezond en vitaal blijven, genieten van de leuke dingen in het leven, blijven leren, nieuwe dingen ontdekken, lekker in je vel zitten… Met het lidmaatschap van Groene Kruis Ledenorganisatie heb je het goed voor elkaar! 

Het lidmaatschap kost maar €17,95 per kalenderjaar en daarmee profiteer je van heel veel korting en extra’s op tal van diensten. 

Ondersteuning bij slaapproblemen

Ervaar je -ondanks deze tips- nog steeds problemen met slapen? En kun je wel een steuntje in de rug of wat hulp gebruiken? Onze partners helpen je graag! Bijvoorbeeld met een handige test, goede producten, leerzame cursus of online workshop.

Van onze partners

  • CZ – online slaaptest
  • Etadoro – online cursus ‘Beter slapen’
  • VGZ – online workshop ‘Beter slapen’
  • May Vullings – training mindfulness
CZ – online slaaptest

CZ – online slaaptest

Met de gratis online slaaptest van zorgverzekeraar CZ weet je binnen 2 minuten hoe goed (of slecht) je eigenlijk slaapt. De resultaten geven je handvaten om jouw probleem op te lossen. Doe hier de test. 

 

Etadoro – online cursus ‘Beter slapen’

De online cursus ‘beter slapen’ van onze partner Etadoro geeft je antwoord op de meest gestelde slaapvragen. Krijg een kijkje in de werking van het brein, zoek de balans tussen waken en slapen en verbeter de kwaliteit van jouw slaap. De cursus kost normaal €55,00, leden krijgen 20% korting. Meer weten? Klik hier. 

Etadoro – online cursus ‘Beter slapen’
Tips

May Vullings – training mindfulness

De praktisch toepasbare technieken uit de mindfulnesstraining van May Vullings zijn ook op de slaapkamer inzetbaar. Mindfulness helpt je namelijk om bewust te leven en makkelijker te ontspannen; zaken die van grote invloed zijn op de kwaliteit van je slaap.  

Roermond
Locatie:
 De Vlonder | Florasingel 38, 6043 WD Roermond
Startdatum: 3 oktober 2022
Overige data: 10 oktober, 17 oktober, 31 oktober, 7 november, 14 november, 21 november, 28 november

Reuver
Locatie: Zalencentrum De Schakel, Broeklaan 2, 5953 NB Reuver
Startdatum: 7 oktober 2022
Overige data: 14 oktober, 21 oktober, 4 november, 11 november, 18 november, 25 november, 2 december

Meer weten
VGZ – online workshop ‘Beter slapen’

VGZ – online workshop ‘Beter slapen’

Met de gratis online workshop ‘Beter slapen’ van zorgverzekeraar VGZ gaat je zelf aan de slag met je slaapproblemen. De workshop is door professionals gemaakt en helpt slaapproblemen te voorkomen of te verhelpen. Klik hier voor de online workshop.