Week van het geld

Tips van Eef van Opdorp

Geld, we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Terwijl de een er geen omkijken naar heeft, moet de ander iedere maand opnieuw creatief zijn om rond te komen. Toch leven we allemaal het liefste zonder geldzorgen en kopen we graag alles wat op ons wensenlijstje. Maar als je al krap bij kas zit, hoe krijg je het dan voor elkaar om alleen te kopen wat je echt nodig hebt of heel belangrijk vindt? Heel simpel: door beter te worden in ‘niet-kopen’. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je aan alle kanten wordt verleid om wel te kopen. Daarom is het handig om een stopknop te installeren in je hoofd. Eef geeft jou graag tips! En heb je haar webinar gemist op 2 maart? Deze kun je onderaan de pagina terugkijken.

Tip 1: Heb ik dit echt nodig? Dit is de standaard pop-upgedachte bij alles wat je ziet of aanraakt: heb ik dit wel nodig? Is het antwoord nee, dan activeer je de stopknop. Een variant hierop kan zijn: is dit weer een aankoop waardoor mijn huis dichtslibt? Bij ja: de stopknop activeren. Bij twijfel: wacht drie dagen met de aankoop. Je zult merken dat je na die drie
dagen alweer iets anders wilt hebben. Daar pas je dezelfde strategie toe. Van uitstel komt afstel.

Tip 2: Je kunt er ook voor kiezen om niet te winkelen. De meest simpele manier om te voorkomen dat je onnodig spullen koopt: niet winkelen. Henry Ford, die van de autofabriek, zei ooit: ‘Rijke mensen zijn mensen die keer op keer iets niet kopen.’ Zet in je mobiel de prijzen op een rij van alle spullen die je deze week of maand niet hebt gekocht. Tel alle bedragen bij elkaar op. Dat is het bedrag waar Henry Ford het over heeft. Dat bedrag blijft namelijk over. Daar kun je mee sparen, investeren of beleggen.

Tip 3: Maak een lijstje. Als je fysiek of online gaat winkelen, doe dat dan met een lijstje in je hand of mobiel. Zonder koopdoel ben je sowieso aangeschoten wild. Dan ben je overgeleverd aan de verleidingsstrategieën van verkopers. En daar win je het niet van. Met een lijstje zorg je ervoor dat de kans in ieder geval groter is dat je alleen dat koopt wat je in je hoofd had en wat je nodig hebt.

 

Over Eef van Opdorp

Eef van Opdorp, ook wel bekend als budgetcoach van het tv-programma ‘Uitstel van executie’ helpt mensen financieel fit te worden. ''Ik heb door de jaren heen geleerd hoe belangrijk het is om de hoop niet te verliezen. Om te blijven geloven in jezelf en anderen. Om hulp te vragen als het niet lukt. Net zo lang tot het wel lukt. En wat blijkt? De wereld zit vol met goede mensen die, ook vanuit hun werk het verschil maken. Steeds weer.''

Tip 4: Gooi niet alles zomaar weg


Koop spullen voor de langere termijn. In Uitstel van Executie loop ik al twee jaar met dezelfde winterjas rond. Die was wel duur, maar die blijft ook goed. En inderdaad, mode interesseert me weinig, dus ook volgend jaar gaat-ie gewoon weer aan. Als iets kapot is, is het echt niet verboden om het te laten repareren. Het is niet normaal om meteen een nieuwe wasmachine te kopen. En ja, iets laten maken kost tijd. Maar hoe lang leef je nog? Tijd genoeg.

Nog meer tips!

  • Check altijd éérst je bankrekening! Heb je genoeg bestedingsruimste?
  • Houd in je achterhoofd dat een impulsaankoop maar een kort geluksgevoel geeft.
  • Check waar je koopdrang vandaan komt, voel je je eenzaam of verdrietig? Kopen lost het niet op.

Tip 5: Verkopen of weggeven

Struin je zolder af, en de rest van je huis. Verkoop alle spullen die nog goed zijn, maar waar je zelf niets meer mee doet. Er zijn mensen
die dan roepen: ‘Ja, maar ik ga dit niet verkopen voor ¤ 25,- want ik heb het gekocht voor ¤ 200,-.’ Vervolgens ligt het te verstoffen voor ¤ 0,- in een hoekje. Al die spullen nemen ruimte in, en je doet er niks mee. Verkoop het, of nog beter: geef het weg. Maak een ander blij. Tijdens dit proces kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat je een heleboel spullen nog nooit gebruikt hebt. Die wetenschap is goed voor de extra activering van je stopknop.

Tip 5: Verkopen of weggeven
Gek van geld – Een positieve relatie met geld

Gek van geld – Een positieve relatie met geld

Alle bovenstaande tips komen uit het boek ‘Gek van Geld’ van Eef van Opdorp. 

Na veertien jaar stopt het tv programma Uitstel van Executie. Nog steeds krijgt Eef van Opdorp, die budgetcoach was in het programma, mailtjes van wanhopige mensen, die door de bomen het bos niet meer zien. En berichten van kijkers die vertellen hoeveel ze geleerd hebben van Uitstel. Daarom schreef ze het boek ‘Gek van geld’. Meer weten over het boek van Eef? Klik dan hier.