Tuinbonenkroketten met bonenkruidmayonaise

Ingrediënten voor ca. 20 stuks

  • 350 gr kleine tuinbonen (bij verse tuinbonen heeft u 1 kilo nodig)
  • 400 ml groentebouillon
  • 250 gr kaas (125 gr geitenkass en 125 gr belegen kaas)
  • 90 gr boter
  • 130 gr bloem

Ingrediënten om te paneren

  • Bloem
  • Paneermeel
  • 3 eiwitten
  • 3 el koud water

Ingrediënten bonenkruidmayonaise

  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1 tl zaijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl zout
  • sap van halve citroen
  • 14 takjjes bonenkruid gerist
  • 450 ml zonnebloemolie

Voedingswaarde per kroket

Gemaakt door de dietist van Groene Kruis Voeding en Dieet
Ilse van Oeteren.

Kcal 110 | vet 7 gram | verzadigd vet 5 gram | eiwit: 4,2 gram | koolhydraten 5,5 gram | vezels: 1 gram | zout 0,3 gram.

Bereiding

Bereiding

 

Tuinbonenragout Kook de tuinbonen gaar, verse tuinbonen 8-10 min, tuinbonen uit de diepvries volgens kooktijd op de verpakking. Afgieten, goed laten uitleggen en daarna grof hakken. Laat de boter smelten in een ruime pan en voeg de bloem toe. Gaar dit ongeveer 4 minuten. Voeg dan in gedeeltes de bouillon toe, blijf roeren totdat het een dikke gladde ragout is. Roer de geraspte kaas, de geitenkaas in stukken en de tuinbonen door de ragout. Laat alles afkoelen in de koelkast. De ragout moet door en door koud zijn. 

Mayonaise Doe alle ingrediënten, op kamertemperatuur, voor de mayonaise in een smalle hoge kom. De olie er als laatste bijgieten. Neem dan een staafmixer en zet deze op de bodem van de kom en trek deze dan heel langzaam omhoog (paar minuten). Breng de mayonaise nog op smaak met peper en eventueel citroensap. Voeg dan de blaadjes bonenkruid toe en roer door elkaar

Kroketten maken Neem 3 diepe borden: 1 met bloem, 1 met paneermeel en 1 met het losgeklopte eiwit en water. Neem de ragout ui de koelkast en vorm hiervan de kroketten. (1 opgehoopte lepe is 1 kroket). Wentel de kroket door het eiwit en vervolgens door de bloem dan weer door het eiwit en als laatste door het paneermeel. Verhit de olie tot 180 graden en bak de kroketten goudbruin in 3-4 min. Even laten uitletten en serveer met de mayonaise.