Souffleetjes met gekaramelliseerde tomaatjes

Ingrediënten voor 4 personen

  • 30 gram boter + wat extra boter voor het invetten van de vormpjes
  • 40 gram bloem
  • 40 gram fijngeraspte parmezaanse kaas
  • 250 ml. melk
  • ½ theelepel mosterd
  • 2 grote eieren (gesplitst)
  • 1 eetlepel fijngesneden basilicum,
  • zout en peper naar smaak
  • 2 theelepels balsamico
  • Rucola
  • Basilicumblaadjes voor de garnering
  • 4 soufflévormpjes van 200 ml.

Bereiding

Bereiding Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de gehalveerde trostomaatjes hierop met de snijkant naar boven en bestrooi deze met de fijne suiker en eventueel een beetje zout. Rooster de tomaatjes in ca. 45 min en draai ze halverwege om, zodat ze aan beide kanten licht kleuren. Haal de tomaatjes uit de oven en meng ze met de olie en knoflook. Vet de soufflévormpjes alvast in met boter en bestrooi ze met 10 gram van de geraspte parmezaanse kaas. Smelt de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur en voeg dan de bloem toe. Voeg vervolgens in gedeelten de melk toe. Blijf goed roeren totdat je een gladde dikke saus hebt en voeg de mosterd toe.

Laat de saus een paar minuten zachtjes koken, maar blijf wel roeren. Breng op smaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur en laat ongeveer 5 minuten afkoelen. Klop dan de eidooiers er één voor één door. Roer de geitenkaas met 15 gram geraspte parmezaanse kaas en de basilicum tot een glad geheel. De twee eiwitten goed stijf kloppen. Meng in een kom de saus met het kaasmengsel en de eiwitten voorzichtig door elkaar.

Voedingswaarde per souffleetje

Een vegetarische maaltijd gemaakt door de dietist van Groene Kruis Voeding en Dieet
Ilse van Oeteren.

Kcal 327 | vet 24,5 gram | verzadigd vet 11,2 gram | eiwit: 13 gram | koolhydraten 12,5 gram | vezels: 1,2 gram | zout0,9 gram.

En hup in de oven!

En hup in de oven!

Vul de vormpjes met dit mengsel en zet deze in een braadslede die je vult met heet water tot halverwege de vormpjes. Bak dan de souffleetjes ca. 30 minuten tot ze lichtgekleurd zijn. Neem de vormpjes uit de oven en laat een beetje afkoelen. Smeer intussen een ovenschaal in met boter. Neem een mes en maak de zijkant van de souffleetjes los en keer deze op de ingevette ovenschaal (de onderkant is nu boven). Neem de rest van de parmezaanse kaas en strooi dit erover.

Zet terug in de oven en bak nog 20 minuten tot ze goudbruin zijn. Neem de souffleetjes uit de oven en leg ze op een schaal. Bestrooi ze met de gekaramelliseerde tomaatjes, basilicum en rucola en sprenkel hier de balsamico over.