Recept: kip met pruimen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele kip van ongeveer 1,2 kg
  • 200 gram groene olijven zonder pit
  • 4 eetlepels kappertjes in het zuur
  • 1 bol knoflook in schijfjes gesneden
  • 15 gram rozemarijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 250 gram gedroogde (ontpitte) zwarte pruimen
  • 1 kilo verse rode pruimen

Bereiding marinade

Doe de helft van de olijven, kappertjes, knoflook en rozemarijn (1 à 2 takjes) in een hakmolen en maal dit fijn. Voeg dan de rode wijnazijn toe, samen met 2 eetlepels olijfolie, peper, een beetje zout en maal dit geheel nog een keer. Maak het vel bij de borst van de kip voorzichtig los, zodat ruimte ontstaat om deze te vullen. Stop de gemaakte vulling onder het vel en wat over is binnen in de kip. Leg de kip in een kom en voeg de rest van de rozemarijn, knoflook, laurier, 2-3 eetlepels olijfolie, kappertjes, de gedroogde pruimen en olijven toe. Bestrooi met een beetje zout en peper. Dek alles goed af met een stuk folie. Zet de kip een nacht in de koelkast om te marineren.

 

Voedingswaarde per persoon (6 porties)

Een lekker en verantwoorde maaltijd gemaakt door de dietist van Groene Kruis Voeding en Dieet
Ilse van Oeteren.

Kcal 725 | eiwit 39,5 gram | vet 45 gram | verzadigd vet 11,3 gram | koolhydraten 27 gram | vezels 9,2 gram | zout 2,5 gram.

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de kip in een braadslee of ovenvaste schaal en verdeel de marinade er omheen. Meng de wijn met 3 eetlepels balsamicoazijn en 2 eetlepels honing en giet dit over de marinade. Braad de kip ongeveer 1 uur in de oven tot deze gaar is. Neem de kip na ongeveer 40 minuten uit de oven en doe er de (verse) rode pruimen bij, bedruip de kip met het braadvocht en zet weer terug in de oven gedurende 20 minuten (ongeveer). Serveer de kip (in de braadslede) en bestrooi deze met de overgebleven rozemarijn.