Recept van de maand

Ingrediënten voor de citroentaart

Ingrediënten bodem

  • 250 gram hazelnoten
  • 100 gram bloem,
  • 75 gram fijne suiker
  • 1 groot ei losgeroerd met 1 eetlepel water.

Ingrediënten citroenvulling

  • Rasp van 3 citroenen (goed schoonmaken of biologisch)
  • Sap van 2 citroenen
  • 350 gram fijne suiker
  • 300 ml slagroom
  • 4 eieren

Ingrediënten Italiaanse meringue

  • 50 gram fijne suiker
  • 150 ml water
  • 3 eiwitten (op kamertemperatuur)
  • evt. snufje zout.

Benodigdheden: Taartvorm van 3 cm hoog met losse bodem (diameter 26 cm), (kook)thermometer, crème brûlée-brander of oven met grill.

Bereiding

Bodem 
Meng alle ingrediënten voor de deegbodem in een kom. Vet de taartvorm goed in of gebruik bakpapier en druk het deeg met je handen goed aan op de bodem. Bak de bodem in 10 minuten net gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen.

Citroenvulling
Klop de citroenrasp, het citroensap, de suiker en de eieren goed door elkaar en klop daarna de room er voorzichtig door. De oven verwarmen tot 120 graden. Zet de taartbodem (nog in de taartvorm) op een bakplaat. Neem het citroenmengsel en schenk het tot boven aan de rand in de taartvorm. Bak de citroentaart ongeveer 1 uur tot de vulling gestold is maar wel nog zacht aanvoelt. Eerst laten afkoelen op kamertemperatuur en dan 2 uur in de koelkast om verder te laten opstijven.

Voedingswaarde per persoon

Recept gemaakt door de diëtist van Groene Kruis Voeding en Dieet
Ilse van Oeteren.

Kcal 727 | vet 36 gram | verzadigd vet 11,2 gram | eiwit 13 gram | koolhydraten 84 gram | vezels 3,6 gram | zout: 0,2 gram

Last but not least dé meringue

Last but not least dé meringue

De meringue pas maken vlak voordat je gaat serveren. Verwarm de suiker met 150 ml water in een kleine pan op een matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en verhit in ongeveer 10 minuten tot 115 graden op de thermometer. Klop de eiwitten met de mixer tot zachte pieken. Verhit de suikersiroop tot 120 graden (de siroop mag niet verkleuren). Schenk de suikersiroop al mixend in een dun straaltje bij het eiwit. Klop met de mixer op hoge snelheid 10 minuten tot de meringue dik, glanzend en afgekoeld is. Doe de meringue in een spuitzak met een spuitmond van 1 cm en spuit de meringue vanuit het midden in een spiraal over de taart. Je mag het natuurlijk ook gewoon smeren. Kleur de meringue met een crème brûlée-brander of zet deze even onder een hete grill. Ook lekker met een glaasje limoncello!