10 tips

Voor gezondere keuzes tijdens een zomerse barbecue

In de zomer steken we regelmatig de barbecue aan. Voor een smakelijk avondje met vrienden, om iemand te bedanken of gewoon met je gezin omdat het goed weer is. Maar al die barbecues zijn niet zo goed voor de lijn! Wil je gezellig meedoen maar wel op je eten letten? Gebruik dan deze tien handige tips!

1. Sla het stokbrood over
Je kent het wel… Voordat het eerste stuk vlees gaar is, heb je al heel wat stokbroodjes op. Probeer die eens over te slaan of in te ruilen voor bijvoorbeeld een stuk meloen. Want stokbrood zit vol koolhydraten en doet -zeker in combinatie met kruidenboter- niet veel goeds voor je figuur.

2. Kies voor mager vlees
Bij een barbecue hoort vlees en met gegrild vlees is ook helemaal niets mis. Maar welk vlees je op de barbecue legt is wel van belang! Heb je de keuze uit een hamburger of stukje kip? Kies dan voor kip, dat is een stuk magerder! Ook varkenshaas, biefstuk, een runderlapje of kalkoenfilet zijn verantwoorde keuzes. En heb je al eens aan vis gedacht?

3. Ga voor kleinere porties
Bij een barbecue eet je al snel meer dan normaal. Ga maar na, bij elk nieuw stuk vlees schep je je bord ook weer vol met salades en stokbrood. Thuis eet je toch ook geen drie borden spaghetti? Neem van alles een klein beetje, deel een stuk vlees door tweeën en eet in een rustig tempo. Zo beperk je makkelijk je hoeveelheden en geniet je toch van al het lekkers.

Word ook lid van Groene Kruis Ledenorganisatie

Gezond en vitaal blijven, genieten van de leuke dingen in het leven, blijven leren, nieuwe dingen ontdekken, lekker in je vel zitten… Met het lidmaatschap van Groene Kruis Ledenorganisatie heb je het goed voor elkaar! 

Het lidmaatschap kost maar €17,95 per kalenderjaar en daarmee profiteer je van heel veel korting en extra’s op tal van diensten. 

4. Gebruik geen sausjes

4. Gebruik geen sausjes

Kant-en-klare sausjes uit de supermarkt bevatten veel suikers, zout en vetten. Die kun je dus beter in de fles laten! Door vlees van tevoren goed te marineren is het al zo lekker dat je geen sausje meer nodig hebt. Toch een sausje bij de barbecue? Maak ze zelf van gezonde en verse ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt met verse kruiden, guacamole of een salsa van verse tomaat. Lekker én verantwoord!

 

5. Grill groenten en fruit

Wist je dat groenten en fruit ook ontzettend lekker zijn op de barbecue? Grill een maiskolf, schijf ananas of plakken courgette. Een spiesje maken van bijvoorbeeld champignons, ui en paprika of meloen en feta kan natuurlijk ook. Prima vervangers van het zoveelste stuk vlees én een stuk slanker!

5. Grill groenten en fruit

6. Let op je alcoholgebruik

Alcohol is een echte dikmaker. Omdat je bij een barbecue lang aan het tafelen bent, gaan er ongemerkt ook verschillende glazen alcohol doorheen. In combinatie met (veel) eten werkt dat averechts als je op de kilo’s let. Beperk jezelf tot een of twee drankjes en les je verdere dorst met water. Een kan water met bijvoorbeeld munt en citroen of aardbeien en blauwe bessen erin heeft ontzettend veel smaak en ziet er ook nog eens gezellig uit op tafel!

Wist je dat..

  • één glas alcohol al schadelijk is voor je hersenen
  • je weerstand slechter wordt van alcohol
  • je lever stress niet kan afbreken wanneer er alcohol in je bloed zit
7. Verkies de ene salade boven de andere

7. Verkies de ene salade boven de andere

Huzarensalade, pastasalade of aardappelsalade zijn zogenoemde ‘zware’ salades, waar vaak ook nog eens erg veel mayonaise doorheen zit. Kies liever voor een groene salade of fruitsalade. Die zijn een stuk lichter en gezonder en bevatten ook nog eens de nodige vitamines!

8. Neem zelf iets mee

Ben je uitgenodigd voor een barbecue maar weet je niet zeker wat voor eten er aanwezig is? Laat de gastvrouw weten dat je zelf een salade of wat fruit meeneemt. Zo ben je niet alleen attent, maar ook verzekerd van een gezonde keuze!

9. Durf nee te zeggen

Tijdens een barbecue krijg je vaak opmerkingen. “Ach, neem nog een beetje. Het staat er toch.” “Er is nog gebraden vlees over, zonde om weg te gooien.” “Wil jij nog een stokbroodje?” Goedbedoeld, maar niet zo handig als je op je lijn let. Durf nee te zeggen en blijf bij je eigen plan om niet te veel en voornamelijk gezond te eten.

10. Maak bewuste keuzes

Heb je vrijdagavond een feestje waarbij de drank rijkelijk vloeit? En ga je zondagmiddag op het terras zitten? Dan is het verstandig om bij de barbecue van zaterdag voor de gezondere keuzes te gaan. Maar heb je alléén op zaterdag een barbecue? Sta jezelf dan ook toe om daar volop van te genieten. Af en toe zondigen mag best!

Meer tips voor een geslaagde barbecue

  • Een gedekte tafel geeft een goed gevoel
  • Maak een gezamenlijke playlist, voor ieder wat wils!
  • Jezelf wat makkelijker maken? Laat iedereen wat meenemen!
  • Kinderen mee? Zorg voor leuke spelletjes